Wil je een blog schrijven? Wij hebben 6 tips voor jou!

Wil je een blog schrijven? Wij hebben 6 tips voor jou!
Jordi-1
Jordi
4 min. lees plezier
toppage bg
toppage bg

Een blog schrijven is makkelijker dan je nu misschien wel denkt. Je hoeft echt geen tekstschrijver te zijn om een goede blog te schrijven. Het is vooral heel belangrijk om gewoon te beginnen, en ja met wel een paar kleine spelregels. Daarvoor ben ik vandaag voor jou in de pen geklommen (eerlijk gezegd zit ik achter mijn toetsenbord), om jou op weg te helpen. Met onderstaande 6 tips kan iedereen een blog schrijven. Pak je toetsenbord erbij, we gaan beginnen...

Tip 1: Denk goed na over je onderwerp en voor wie je het schrijft

Wat wil je vertellen? Het is van belang dat het onderwerp aansluit bij de werkzaamheden van je bedrijf. Schrijf in spreektaal, vertel je verhaal zodat je de interesse wekt van je lezer. Hierbij geef ik graag tips voor het kiezen van je onderwerp:

  • Kaart een probleem aan, waar veel van je klanten/lezers mee zitten
  • Zie je vaak dezelfde vragen terugkomen? Geef antwoord op deze vragen
  • Kies een onderwerp wat actueel is voor jou en je bedrijf
  • Deel je ervaringen en vertel wat je ervan hebt geleerd

Tip 2: Maak het niet te ingewikkeld

Grote kans dat jouw lezer nog niet veel van het onderwerp af weet. Pas daarom op met het gebruiken van vaktermen. Het laatste wat je wilt is dat je lezer zich afvraagt: waar gaat deze tekst nu over? Hoe kun je dit nu het beste voorkomen? Laat je tekst door iemand lezen die niet zo heel erg bekend is met je onderwerp of vak. Als zij begrijpen waar je tekst over gaat dan heb je het goed gedaan! Nu hoor ik je denken: geldt dit voor alle blogs die ik schrijf? Er zijn inderdaad uitzonderingen. Schrijf je een blog voor vakcollega’s? Dan is het gebruik van vaktermen natuurlijk geen probleem. 

Graag geef ik je een voorbeeld: 

Stel ik ben zilversmid en schrijf een tekst over zilver. In deze tekst heb ik het eigenlijk voornamelijk over "925 en 835 zilver". Weet jij dan waar ik het over heb? Als je zelf ook zilversmid bent weet je direct dat ik daarmee eerste en tweede gehalte zilver bedoel. Heb je deze kennis niet, dan is de kans groot dat je stopt met lezen. En een lezer die afhaakt, wil je niet.

6 tips voor het schrijven van een goede blog

Tip 3: Fouten maken is menselijk, probeer taalfouten te voorkomen

Vermijd taalfouten bij het schrijven van je blog. Lezers zullen je blog minder serieus nemen bij het lezen van fouten in de tekst. Terwijl dit makkelijk te voorkomen is. Loopt een zin niet lekker of ken je de spellingsregel niet helemaal, zoek het dan op of vraag het aan iemand. Laat je lezers zien dat je hun aandacht serieus neemt door een foutloze tekst te presenteren!

Tip 4: Creëer een duidelijke structuur

Het is essentieel om een heldere structuur te hanteren in je tekst. Begin met een pakkende inleiding, zoals een anekdote of een reeks vragen om de lezer te prikkelen. Mensen scannen vaak eerst een artikel voordat ze besluiten om het grondig te lezen. Daarom zijn pakkende tussenkopjes en beknopte alinea's cruciaal. Deze maken de tekst overzichtelijk en gemakkelijk te volgen. Een boeiende inleiding die snel tot de kern van het verhaal komt, is van vitaal belang om de aandacht van de lezer vast te houden. Zorg ervoor dat je direct naar het punt gaat, zodat de lezer meteen weet wat ze kunnen verwachten. 

In het middenstuk van je blog verdiep je het onderwerp door relevante informatie, voorbeelden en argumenten te presenteren. Gebruik dit gedeelte om je punt uit te leggen en je lezers te informeren of te overtuigen. Houd de alinea's beknopt en gebruik eventueel bullet points of genummerde lijsten om complexe informatie gemakkelijker te begrijpen.

In het slot van je blog rond je je verhaal af en geef je een samenvatting van de belangrijkste punten die zijn besproken. Dit is ook het moment om je lezers aan te moedigen tot actie, zoals het delen van je blog op sociale media, het stellen van vragen of het geven van feedback. Sluit af met een sterke afsluitende opmerking die de lezer achterlaat met een blijvende indruk.

Tip 5: Schrijf een lekker lezende tekst

Niets is zo vervelend als een saaie tekst, waar geen eind aan lijkt te komen. Hoe schrijf je nu een tekst die lekker leest? Schrijf zoals je spreekt, vertel je verhaal enthousiast. Wissel af met lange en korte zinnen. Alleen maar korte of alleen maar lange zinnen leest niet lekker en dat willen we niet. Begin aan het begin van je alinea met een topische zin. Dat zijn zinnen die je alinea in een zin samenvat. Licht een tipje van de sluier op en ga daar later in je tekst op door. Hierdoor wek je spanning op voor de lezer zodat ze jouw tekst van begin tot eind lezen.

En last but not least, tip 6: Sluit niet zomaar af

Zorg dat de blog niet abrupt eindigt. Probeer ervoor te zorgen dat je een slotzin hebt. Hierdoor weet jouw lezer dat de blog ten einde komt. Dit kun je doen door de tekst samen te vatten, het herhalen van de kern van de boodschap of het hebben van een slotconclusie.

Ga vandaag nog aan de slag

Zet al je twijfels die je had aan de kant en begin vandaag nog. Iedereen kan een blog schrijven, jij ook! Ga lekker zitten, bedenk je onderwerp en lees nog eens rustig bovenstaande tips door. Ben je klaar om te starten? Schrijf alles op wat er in je opkomt, later kun je nog aanpassen verbeteren of herschrijven. Het hoeft echt niet in 1 keer perfect. Heb je even geen inspiratie meer? Geeft niets, dat hebben we allemaal en hoort erbij. Leg dan de tekst even naast je neer en ga op een later tijdstip verder.

Wil je graag meer tips ontvangen? Of persoonlijk advies? Neem vandaag nog contact op, ik sta graag voor je klaar!

Hulp nodig?

Laat ons je verder helpen waar de blogpost ophoudt.

Zoeken

Doorzoek onze website

contactbg1 contactbg2